Friday, May 27, 2011

changing for good is ain't a crime :)

you've got determination,tahu tak
makin changing better.
tahniah,along!

got a letter.
last 2 weeks.
touche'.

Naa. Okay, straight to the point je la kan? berubah jadi baik ? apa tu ? okay, maybe setengah orang define baik tu dia baik lah.Means tak buat benda jahat. Sebenarnya,baik tu kalau nak define sangat la luas skop dia kan ? Act, baik is not just baik. Yelah, kalau perempuan pakai tudung tapi tak cukup solat,boleh kita anggap tu baik ? Kalau lelaki pulak, pergi main bola ke ragbi ke tapi nampak kepala lutut is that baik ? Kalau nak tahu, tu semua belum cukup baik.Cuma kita je tak sedar. Manusia, sering buat silap kan ? Err,harsh gilaa kan words aku -.-' 

Macam mana nak jadi baik ? Orang kata through pengislahan*aku baca dari buku agama mana tah* Islah means macam baiki la kot. So bila pengislahan comes to pembaikan la kan ? Buku tu kata nak jadi baik senang je .Beriman dengan Allah.Tinggal kan apa yang dilarang. Or senang cerita macam SHAFIE selalu cakap kat sekolah tu 'AMAR MAKRUF NAHI MUNGKAR ' la kan ?Itu baru dikira baik dari pandangan Islam.Hidup yang berlandaskan Al-Quran dan As-Sunnah. 

Aku tahu is hard to change. Kenapa? Sebagai contoh terdekat, aku. Yes,frankly speaking, memang susah. Ambil masa yang tah. Aku sendiri pun tak sedar. Kalau dulu orang pun akan cakap aku baik sebab tutup aurat semua,jaga batas.Tapi tak pun kalau aku buat perkara perkara di luar alam. Ouh,please jangan pikir lain. Means kat sini aku selalu buat masalah disiplin kat sekolah.Aku rasa macam puas.SE RI US tak tipu.Apa aku buat tu ,tak payah la kot nak mention kat sini.Yang penting memang belum cukup untuk define baik.Bukan sebab ni je,banyak lagi sebab yang buat kan hard untuk aku.

But, aku nak pesan satu je la. Even susah mana pun nak berubah tu kalau niat kita sebab Lillahi Ta'ala. Insyaallah,Allah tolong. Come hell or high water,Allah is enough.Yaa,mungkin nampak a little bit corny tapi it's not. It's a fact yang kita kena face. Dunia da tak lama da. Bila lagi kita nak berubah kan ? Aku tahu,aku cakap ni pun bukan nye betul sangat pun tapi aku nak berkongsi apa aku rasa, Tenang. Tu je. Tak tipu. Aku pun tak perfect tapi i'm in progress to become HIS hamba yang lebih baik.

''Masuklah Islam secara keseluruhannya''
Al-Baqarah 208

p/s: Tegur aku,kalau aku salah. -.-




2 comments:

nurin nadzlah said...

wa, i can see that. insyaAllah. i'll always have your back. no matter what changes you're making. keep moving forward kan? take real good care of yourself. love you for real sister :)

wawa said...

tengs sista :)
love u more than words laa <3